Imkeren

Lees je mee? 🐝

In het voorjaar, wanneer de paardenbloemen gaan bloeien, hebben mijn man en ik weer de volle aandacht voor onze bijen. Het leven van een bijenvolk is heel mooi om te zien. Het blijft interessant om steeds weer te volgen hoe de honingbijen zich ontwikkelen, communiceren en zich aanpassen aan de verschillende omstandigheden. 


Op deze pagina gaan we onze bijencontroles uitschrijven en 'bij'houden, zodat we een mooi overzicht hebben van de ontwikkeling van het bijenvolk.
Vanaf ongeveer half april is het belangrijk om het bijenvolk wekelijks te controleren. Als je rustig en zorgvuldig te werk gaat vinden de bijen het geen probleem dat je even in hun kast komt kijken. 

Voorjaarscontrole - 17-03-2023🐝


Vandaag was het mooi weer om even bij de bijen te kijken en te controleren of ze nog voldoende voedsel over hebben gehouden na de winter. Spannend! Zou het goed gaan met ze?

 

We kwamen aan en zagen direct buiten de kast al wat bijen vliegen. Goed teken! Ook hoorden we veel gezoem vanuit de kast. Omdat het zulk lekker weer is, kunnen we wel even kort in de kast kijken. Op de eerste drie ramen zien we nog genoeg verzegelde honing. Bijvoeren hoeft dus niet. Op het vierde en vijfde raam zien we ook BRIAS (Broed in alle stadia; eitjes, larfjes en gesloten broed) en we spotten de koningin! Nu snel de kast weer dicht. Het is dan wel lekker weer, maar alsnog een groot verschil met de temperatuur in de bijenkast (35°).

 

Leuk! De koningin is dus alweer aan het leggen geweest en de bijen zijn goed en gezond de winter doorgekomen. 🐝

Wekelijkse controles

Vanaf nu gaan we het bijenvolk elke week inspecteren op een aantal punten: 
* Hoe ontwikkeld het volk zich?
* Is er BRIAS (broed in alle stadia - eitje, larve, gesloten broed)
* Zien we de koningin? Zijn er eitjes of koninginnencellen?
* Hebben de bijen nog genoeg voedsel tot aan de volgende controle?
* Hebben de bijen nog genoeg (werk)ruimte tot aan de volgende controle?
* Ziet het broed er normaal/gezond uit? 


Aan de hand van deze controlepunten weten we óf en welke acties we moeten ondernemen. 

02-04-2023

Vandaag was het redelijk weer. De bijen waren rustig en vonden het prima dat we de kast openden. We bekijken de raampjes 1 voor 1. De koningin is aanwezig en ze is al druk aan het leggen geweest. De ramen beginnen zich al mooi te vullen met broed. Het is de afgelopen weken slecht weer geweest en het heeft zelfs nog wat dagen gevroren; helaas geen mooie vliegdagen voor de bijen dus. We zien daarom ook dat de bijen een stuk minder voedsel over hebben en nog niet veel nieuwe nectar hebben kunnen halen. Voor de zekerheid geven we de bijen wat suikerdeeg voor de komende dagen. We doen de kast weer dicht. 

09-04-2023

Het is weer redelijk mooi weer om bij de bijen te kijken, windstil. We zien bij aankomst de bijen al druk vliegen buiten de kast. Veel bijen komen aan met grote gele klompjes stuifmeel aan hun poten. Leuk gezicht! Ze zijn hard aan het werk.

Net als de vorige keer, gaan we weer alle raampjes bij langs. De bijen hebben deze week meer nectar verzameld; het suikerdeeg kan weer mee naar huis. We hebben voor de zekerheid een extra kastverdieping meegenomen voor als de bijen al meer ruimte nodig hebben, maar dit is nog niet het geval. We zien BRIAS, genoeg voedsel, en nog genoeg ruimte. Ook zien we de koningin weer lopen. 

Ze doen het goed. We gaan tevreden weer naar huis. 

17-04-2023

We mogen weer kijken. Het is lekker weer (zo'n 16 graden), maar het waait wel hard. Het is de afgelopen dagen op zich wel lekker weer geweest, maar er was ook veel harde wind en regen. We zijn benieuwd of het volk inmiddels al wat meer is gegroeid. Waarschijnlijk nog niet zoveel als we hadden gehoopt. 

Als het gunstig weer is geweest, gaat de koningin continue eitjes leggen. 21 dagen later worden de vrouwelijke werkbijen geboren. Een bijenvolk kan daardoor erg snel uitbreiden. Het volk heeft dan ruimte nodig voor de koningin om meer eitjes te leggen en voor de opslag van stuifmeel en nectar. 

Voor de zekerheid hebben we daarom weer de extra kastverdieping mee, maar ook dit keer is het nog niet nodig om de bijen meer ruimte te geven. We zien dat de koningin wel aan het leggen is geweest; we zien open- en gesloten broed en we zien de koningin lopen. Er is nog voldoende ruimte voor in ieder geval de komende week. Ook het voedsel is voldoende. 

Hopelijk wordt het komende week eindelijk mooi vliegweer! 

22-04-2023Wat een heerlijk weer vanmiddag. De zon schijnt licht, 15 graden en bijna geen wind.De bijen zijn druk aan het vliegen. Dat is altijd fijn om te zien.We bekijken alle raampjes weer. De raampjes zijn al een stuk voller met bijen. We zien prachtig BRIAS en we zien de koningin. Ze hebben de voorraad nectar en stuifmeel mooi aangevuld.Ook zien we al een klein beetje darrenbroed. Darren zijn de mannelijke bijen. Een bijenvolk voelt aan wanneer het nodig is om darrenbroed te gaan aanzetten. Het enigste waar darren echt voor nodig zijn is het bevruchten van een jonge koningin. De werksterbijen weten dat ze darren nodig hebben voor de voortplanting. Door o.a. de aanmaak van darrenbroed kunnen we zien dat ze langzaamaan alvast gaan voorbereiden op een zwerm (het in tweeën splitsen van het volk). Als je met ons mee blijft lezen, zul je binnenkort ook zien hoe dat verder in z'n werk gaat en wat je als imker kunt doen om een zwerm te voorkomen.Vandaag zetten we de extra verdieping er op. Nu kunnen ze de ramen alvast uitbouwen en is er voorlopig weer voldoende ruimte om het volk te laten groeien.Tot volgende week!

30-04-2023

Vandaag hebben we weer een bijencontrole gedaan. Het volk is goed gegroeid en ook zagen we al veel nieuw broed en konden we de eitjes goed zien. De koningin zat in het bovenste kastgedeelte. Ze doet het goed! Ze zijn ook flink wezen uitbreiden met darrenbroed.
De nieuwe ramen waren al goed uitgebouwd. In het bovenste kastgedeelte zagen we al 4 raampjes met  uitgebouwd raat en in het onderste gedeelte 1,5 raam. Als we de nieuwe ramen in de kast hangen zijn dat eigenlijk gewoon houten raampjes met een plat stuk voorgevormd bijenwas erin. Van hieruit kunnen de bijen makkelijk zelf uitbouwen tot volledig raat.Er was 1 raam met verzegelde honing. Dat is te weinig voor het hele volk. Ondanks dat het de komende week mooi vliegweer wordt en er veel gehaald kan worden, geven we de bijen voor de zekerheid toch een klein beetje extra voer (suikerwater).

9 tot en met 6 april - De wekelijkse controles


We controleren elke week het volk en zien dat het goed groeit. Het is vaker mooi weer. De bijen kunnen veel nectar en stuifmeel halen en de koningin legt goed. Inmiddels zien we ook dat het darrenbroed al mooi uitloopt. De eerste darren worden geboren. Ook maken de bijen al af en toe speeldoppen aan. Speeldoppen zijn beginnende zwermcellen die lijken op kleine eikelhoedjes op het raat. Er wordt dus een begin gemaakt aan het bouwen van koninginnencellen. Hieraan kunnen we zien dat het volk richting het hoogtepunt gaat qua grootte en dat het binnenkort van plan is te gaan zwermen. Dit moeten we goed in de gaten houden, zodat we het voor kunnen zijn. 

Meer informatie volgt later:

13 mei - doppen gespot

21 mei gesplitst

27 mei alleen het kleine volkje gecontroleerd
28 mei alleen het kleine volkje gecontroleerd
2 juni Tuters en kwakers - kleine volk in grote kast. 
11 juni alleen het kleine volkje
17 juni alleen het kleine volkje - groeit hard, heeft een extra kastdeel nodig volgende week.